Om Lykalia K

 

Lykalia K

Lykalia K

Lykalia K grundades år 2014 av mig, Kristina Larsson.
Jag designar och tillverkar inredningsprodukter, konsthantverk och bruksföremål i olika träslag, ofta med en förgylld dekor i 24 karats bladguld som signum. I mitt skapande använder jag mig av traditionella hantverksmetoder och eftersträvar att materialen jag arbetar med ska härstamma från Sverige i så stor utsträckning som möjligt, allt ifrån trämaterial och ytbehandlingar till mindre detaljer som krävs för att färdigställa en produkt. Ambitionen är att kombinera design och hantverk för att tillverka unika, exklusiva inredningsdetaljer.

Lykalia K arbetar för att inredningstrenderna vi ser idag ska bli mer långsiktiga både vad det gäller kvalité, hållbarhet, materialval och produktion. Inom dessa områden anser jag att hantverk och naturmaterial har en betydande roll. Genom att förändra trenderna till att bli mer personliga, långvariga och hållbara är jag övertygad om att vi kan fortsätta smycka våra hem utan att göra för stor åverkan på vår planet.

Träets karaktärsdrag så som kvistar och ådringar utgör en naturlig del i produkterna. De träslag som används återfinns i våra nordiska skogar och träslagen ek, björk och al, från de sörmländska skogarna, är de träslag som vanligen används. Då varje träslag är unikt i både utseende och egenskaper kan produkterna upplevas på olika sätt beroende på i vilket träslag produkten tillverkas.


Kristina Larsson

Kristina Larsson

Jag tror att alla som har skaparglädjen i sig känner igen sig när jag säger att den alltid har funnits inom mig. Det var lätt att förstå att slöjd och bild var de ämnen som jag trivdes med i skolan. Däremot tog det längre tid för mig att förstå att jag faktiskt kunde använda mig av min kreativitet i ett yrke och i mitt arbetsliv. Men redan efter första dagen på utbildningen Slöjd, hantverk och formgivning på Linköpings universitet förstod jag att jag äntligen kommit rätt. Där fanns möjligheten att arbeta i alla tänkbara material. Hantverksglädjen och känslan för materialet fanns hos alla oss som sökt utbildningen.

Tre år senare, år 2016, tog jag min kandidatexamen i Formgivning och gestaltning. Utbildningen gav mig inte bara en titel som formgivare utan också en förståelse för min skapandeprocess, möjligheten att hitta mitt formspråk, och kunskap om olika material. Efter examen flyttade jag tillbaka till mina hemtrakter i Sörmland där jag byggt upp min verkstad och ateljé.


Meriter

Meriter

Utbildning
2020
 Bildhuggeri, Tibro
Veckokurs hos bildhuggare Emilia Lehrgrafven.
2013 - 2016 Slöjd, hantverk och formgivning, Linköpings universitet. Kandidatexamen i formgivning och gestaltning.

Stipendier
2023
Region Sörmlands kulturstipendium inom kategorin professionell Hemslöjd och Kulturhantverk
2021
 Katrineholms hantverksstiftelse
2019 Lars Aldéns hårdslöjdsstipendium

Utställningar i urval
2019
 Kaleidos Julutställning, Uppsala
2018 100 Folk, Hemslöjden Östergötland, Linköping
2016  Creators of things and thoughts, Ting och tankar del 9, 
Östergötlandsmuseum, Linköping
2015  Form av form, Hemslöjden i Östergötland, Linköping
2014 - 2015 Under samma tak, Östergötlandsmuseum, Linköping
2012 - 2014 Handkraft? Ja tack! Eskilstuna stadsmuseum, Stockholms länsmuseum och Katrineholms konsthall

Övrigt
2018 - 2020
Medlem i "Hantverket i Öregrund", Öregrund
2017
 Pulse, London
Utvald att medverka I området ”Found”.
2017 International Cultural Industries Fair, Shenzhen, Kina
Tillsammans med tio andra hantverkare ställde jag ut mina produkter i montern ”Sustainable Design and Craft of Sweden”.
2017 Medlem i "125 Kvadrat", Stockholm
2016 - 2017 Formex, Stockholm
Utvald att ställa ut på området ”Young Designers”.
2015 Talare vid Svensk Form Östs Pecha Kucha #41, Linköping